A feltételes megállási rendet a GYSEV Zrt. hálózatán található összes megállóhelyen bevezetik, egy megállóhely (Fertőszéplak-Fertőd) kivételével. A vasúttársaság 2013 óta a Csorna és Szombathely közötti szakaszon már alkalmazza a feltételes megállási rendet.

A vasúttársaság jelentős energia-megtakarítást remél az intézkedéstől, hiszen amennyiben egy megállóhelyen nincs sem fel-, sem pedig leszálló utas, a vonatnak nem kell megállni, elég lassítania. Így jóval kevesebb vontatási energiát használnak fel a szerelvények, mintha álló helyzetből indulnának.

Fontos információ, hogy a feltételes megállási rend a vonatok menetrendjét nem befolyásolja, tehát nem fordulhat elő, hogy egy járat korábban indul tovább annál az időpontnál, mint ami a menetrendben szerepel.

A vasúttársaság kéri az utazóközönséget, hogy a leszállásjelző gomb megnyomásával minden esetben jelezzék a leszállási szándékukat, valamint felszállás előtt úgy helyezkedjenek el, hogy az érkező vonat mozdonyvezetője időben észlelhesse az utazási szándékot.

A feltételes megállási rendről a vasúttársaság az ajtókra külön figyelemfelhívó matricákat helyez ki, emellett az érintett járatokon a fedélzeti utastájékoztató rendszeren és hangosbemondón is figyelmeztetik az utasokat. Az érintett megállóhelyeken szintén tájékoztatást kapnak az utasok.

A GYSEV Zrt. kéri az utazókat, hogy a szokásosnál jobban figyeljenek, és időben jelezzék leszállási szándékukat az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.