KÖZ-JÁTÉK

Szombathely – Barátság utcai játszótér – március 31. péntek, 9:30

Játszótéri közösségi program a vársorészen élő kisgyermekek és családok részére. A két órás program keretében több helyszínes interaktív foglalkoztató és ismeretátadó játékok, kézműves foglalkoztatók zajlanak a környezettudatosság és egészségtudatosság témakörében.

A programon való részvétel ingyenes.

Bogaras bolondos bogárklub

Szombathely – Savaria Múzeum – március 31. péntek, 15:00

Április 1. előestéjén szó lesz: a kártya bolondjáról, a bolondok kártyájáról és aranyáról, a Zuhanyról és a Tormáról, túrákról és karikatúrákról, frázisokról és PARAfrázisokról. Szóval ez a klub nem csak bogaras lesz, de KÉSZ ŐRÜLET!


Magyar Géniusz vándorkiállítás megnyitója

Szombathely – ISEUM SAVARIENSE – március 31. péntek, 16:00

PROGRAM:16.00 A Savaria Rézfúvós Együttes zenés hívogatója 16.30 Ave, Genii Loci! Salvete, amici Musae!
Ceremónia a hely Géniusza és a Múzsák tiszteletére 17.00 A kiállítás ünnepélyes megnyitója 18.00 Mértéktárgyak – Mit eszünk rajtuk? Ó-korok kóstolója 18.30 FényHangÁr & Jazzszigor – fényfestés az Iseumon 19.00 Magyar géniuszok – tárlatvezetés a kiállításban 21.00 Záróra


Sorozatgyártott homlokzatok: wagrami épületkerámiák Szombathely építészetében | előadás és rendhagyó tárlatvezetés

Szombathely – Berzsenyi Dániel Könyvtár – március 31. péntek, 16:30

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának programja. Az azonos címmel 2023. március 17-én megnyílt tárlat finisszázsaként megtartott rendezvény előadója a kiállítás összeállítója, Pintér Bálint művészettörténész.

Szombathely belvárosában sétálva, a romantikus és a historizáló épületek díszeit csodálva nem is gondolnánk, hogy a durva vakolat- és festékrétegek alatt legtöbbször Victor Brausewetter világhírű – Bécs melletti (wagrami) – gyárának terrakottái rejlenek. Ezek a kerámiamotívumok, amelyek a város több épületén megtalálhatók, feltűnnek osztrák, horvát, szlovák, olasz homlokzatokon is. Ennek magyarázata a sorozatgyártásban rejlik.

A homlokzati díszek tömegtermelése új fejezetet nyitott az építészetben, az üzemek költséghatékonyan és gyorsan tudtak a kor divatjának megfelelő, időtálló elemeket előállítani. Ezt az újszerű építészeti díszítésmódot a wagrami terrakottagyárnak köszönhetően már jóval a Zsolnay-gyár előtt széles körben alkalmazták Magyarországon. A korszak jeles építészei – Ludwig Förster és Ybl Miklós – mellett a vidéki építőmesterek is nagy számban rendeltek kerámiákat az üzemből.

A wagrami terrakották a gyár földrajzi elhelyezkedése, ill. az osztrák tervezők jelenléte révén igen korán, már az 1840-es években megjelenhettek Szombathely építészetében és népszerűségük a dualizmus korában sem csökkent. A reprezentatív épületek és az egyszerű lakóházak homlokzatdíszei mellett komplett kisarchitektúrákkal is találkozhatunk, a wagrami üzem jelentősen hatott a város romantikus és historizáló arculatára.

A számtalan érdekességet felvillantó előadás és rendhagyó tárlatvezetés során Pintér Bálint sorra veszi Szombathely kerámiadíszes épületeit a legkorábbi ismert példáktól a Szent István park elpusztult neoreneszánsz szökőkútjáig.


Húsvéti vásár

Szombathely – Fő tér – március 31. – április 2. péntek-vasárnap

A hagyományos húsvéti dekoráció mellett idén újra várja a legkisebbeket a műfüves játszópark, a Fő tér Széchenyi utcai felén! Megújult légvár és a kisvasút a hatalmas faragott nyuszikkal valószínűleg az idei vásár „slágere” lesz gyermek szemszögből.

A játék és a zene mellett a főszerep természetesen továbbra is a gasztronómiáé és a kereskedelemé lesz a Húsvéti Vásárban. Közel 25 kereskedő kínálja majd a portékáit! Lesznek régi ismerősök és új kitelepülők is.

Két autóval érkezik a szombathelyiek nagy kedvence a Food Truck Show, közte a görög ételeket kínáló Meraki és az édesszájúak kedvence a Churros. Mellettük idén megjelennek a helyi érdekeltségű guruló csodák is, mint pl. a Sümegi Sör és Csíkos Hot-Dogos. S természetesen nem hiányozhatnak a megszokott ízek sem, a langalló, a lángos, a kürtőskalács sem!

A húsvétra tekintettel húsárukban és édességekben sem szűkölködik majd a vásár. Az ajándékozást pedig a különböző kézműves termékek szolgálják majd ki!

Az idei húsvéti vásár játszóparkja és jónéhány árusa idén először húsvét vasárnap és hétfőn is nyitva tart majd! Egy igazi húsvéti vásár a belváros szívében kicsiknek és nagyoknak, ínyenceknek és zeneszeretőknek!

Március 31. péntek:

17.00 Háklár Banda

19.00 Vásárnyitó – A vásárt megnyitja Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere

19.10 Koprive zenekar

20.30 DJ Nyuszimotor

Április 1. szombat:

15.30 Szamóca Színház

17.00 Apacuka zenekar

19.00 Kellene Kis Kert

20.30 DJ Nyuszi

Április 2. vasárnap:

15.30 Kalap Jakab

17.00 Brandnyúl


Savaria Szimfonikus Zenekar: Brahms és Ligeti

Szombathely – Bartók Terem – március 31. péntek, 19:00

Március 31-én, pénteken a Savaria bérlet 6. hangversenyére várják közönségüket, újra a Bartók Teremben!


Péntek esti észlelés a Csillagvizsgálóban

Szombathely – ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium – március 31. péntek, 19:30

Március 31-én, pénteken 19.30-21.30 között szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt esti nyitvatartásukra a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban (Szent Imre herceg útja 112.). Jó idő esetén (tiszta égbolt) az esti észlelés során munkatársaik az intézet távcsöveivel bemutatják az érdeklődőknek az égbolt aktuális látnivalóit, fő célpontjuk a Hold lesz.

Rossz idő esetén a Csillagvizsgáló évszázados múltjának tárgyi emlékeit bemutató Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás lesz megtekinthető. Gyermekeket is szívesen látnak, előzetes bejelentkezés NEM szükséges.


Gubián Ádám és Tengelics Ákos

Szombathely – Hemingway Cult & Bar – március 31. péntek, 20:00

Pénteken Gubián Ádám és Tengelics Ákos várnak titeket egy fantasztikus március búcsúztató estével!

ASZTALFOGLALÁS: +36 30 705 2631


Kubát Hugó Teljesítménytúra 2023

Kőszeg – Jurisics-vár – április 1. szombat, 8:00

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a 2023-as Kubát Hugó Teljesítménytúrákon. 5 km, 10 km, 20 km-en lehet indulni, Kőszegen, a Jurisics várból. A helyszínen kell nevezni!


Szombati Terepkör

Szombathely – Csónakázótó – április 1. szombat, 8:30Laza szombat délelőtti terepfutásTalálkozó a Csónakázótó parkolójában 8:30-korTervezett táv: kb 12-13 kmÚtvonal: A Parkerdő ismert és kevésbé ismert részein tesztek egy kis felfedezős futást

Remek alkalom, hogy kicsit kipróbáld magad terepen is. Terepcipő ajánlott, de nem feltétele a részvételnek! Frissítés egyénileg!


KÉZMŰVES KUCKÓ

Szombathely – AGORA MSH – április 1. szombat, 9:00

Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy.Téma: Tavaszi váza készítése üvegfestésselRészvételi díj: 800 Ft/fő


II. Tulipánszüret és TuliPiac

Vát – TulipGarden – április 1. szombat, 10:00

A virágzást az időjárási tényezők nagyban befolyásolják, ezért a rögzített események időpontjai változhatnak! Indulás előtt a nyitvatartásról mindig tájékozódjatok a Facebook-oldalukon! Előzetes bejelentkezés nem szükséges!


Egyszer volt meseműhely | mesefoglalkozás

Szombathely – Berzsenyi Dániel Könyvtár – április 1. szombat, 10:30

Mesefoglalkozás 5-7 éveseknek. Mondókák, találós kérdések, élőszavas mesemondás, népi és mozgásra épülő játékokkal, alkotó tevékenységgel. A foglalkozások során fejlődik a szókincs, a figyelem, az érzelemkifejezés, a képzelőerő, a türelem, az együttműködési készség és a kézügyesség…

Információ és jelentkezés:Fülöp Katalin népmesekincstár foglalkozásvezetőfulop.kato@gmail.com

30/852-98-99


KICSI GESZTENYE KLUB – A titokzatos mézrabló

Szombathely – AGORA MSH – április 1. szombat, 11:00

Lenyűgöző látvánnyal és mesés díszletekkel várnak Benneteket „A titokzatos mézrabló” c. vadonatúj előadásokon. Az új színpadi showban találkozhattok kedvenc szereplőtökkel, Lizával, akinek a szerepében a végtelenül bájos, csodás hangú Szilágyi Panni mutatkozik be. Az előadás során új barátságok köttetnek, páratlan kalandokban lehet részetek és segítségetekkel a titkos mézrabló kilétére is fény derül.

Az egy felvonásos színpadi showban a már korábban megismert legnagyobb slágerek mellett felcsendülnek az ősszel érkező III. évad legújabb dalai is, amitől a jókedv garantált!

A helyszín tűzrendvédelmi szabályzata által engedett létszámkorlát miatt az előadásra minden látogatónak, a legkisebb gyermeknek is meg kell váltani a jegyet akkor is, ha a kísérője ölében ül az előadás alatt. Családi és csoportos jegy nem váltható, személyenként kell megvásárolni a jegyeket.

Az előadás két éves kortól ajánlott. A műsor 70 perc szünet nélkül!

A jegyek visszaváltására és visszatérítésére nincsen lehetőség. A jegyek online itt vásárolhatók meg.

Jegyár: 3990-4190 Ft


Tavaszváró családi délután

Szombathely – Herényiek Háza – április 1. szombat, 14:00

ADOMÁNYGYŰJTŐ AKCIÓ! Vegyél el a tojásfáról egy tojást és támogasd Olivér gyógyulását! A gyerekeket tojásberzseléssel és húsvéti ügyességi játékokkal várják, amelyhez kérik előzetes jelentkezéseteket (neveteket) az info.herenyiek@gmail.com email-címre, de küldhettek üzenetet Facebook-oldalukra is.

Főtt tojást a berzseléshez kérik, vigyél magaddal!


Startolj velünk! – Nyit a Víztorony és a Kresz park

Szombathely – KRESZ-park – április 1. szombat, 14:00

Itt a tavasz, újra megnyitja kapuit a Víztorony és a megújult KRESZ Park is, ahol mini kiegészítő délutáni programokkal várják az óvodás és kisiskolás gyerekeket:játékos ügyességi versenyek (kerékpár és a gokart)KRESZ és „vizes” kvízek kitöltésekézműves sarok

A KRESZ Park és a Víztorony szolgáltatásai – belépődíj ellenében- a program ideje alatt zavartalanul működnek.


Barokk koncert

Szombathely – Perintparti Szó-fogadó Waldorf Szombathely – április 1. szombat, 16:00

Szeretettel hívnak és várnak Benneteket, minden ismerőst és barátot a 2023. április 1-jén, szombaton 16 órakor kezdődő Barokk koncertjükre, mely egy jótékonysági koncert lesz az iskola támogatására. A zeneművek korhű hangszereken csendülnek fel, mely igazán különleges ajándék lesz.

Műsoron:G. Fr. Händel: e-moll szonáta fuvolára és csembalóra (HWV 359)G. Ph. Telemann: G-dúr fantázia fuvolára No.11. (TWV 40:12) EuritmiaJ. S. Bach: B-dúr partita csembalóra (BWV 825)Preludium-Sarabande-Menüett-GigveS. Bach: h-moll szonáta fuvolára és csembalóra (BWV 1030)

Előadók:Marth-Kovács Ildikó – barokk fuvolaBódás Zsuzsanna – csembaló

Az előadás során Marth-Kovács Flóra 8. osztályos tanuló éves munkájához kapcsolódó euritmia szólóját is láthatjátok.

Belépő nincs. Támogatói hozzájárulást (1.000-5.000 Ft között) a helyszínen, a koncertet megelőzően várják.


NLG Bál 2023

Szombathely – AGORA MSH – április 1. szombat, 18:00

Szeretnél bepillantást nyerni a kaszinók világába? A 11.A osztály által rendezett Nagy Lajos Diákbálon idén belekóstolhatsz a James Bond életérzésbe! Garantált a jó hangulat, a zene, a tánc, az evés-ivás és a szórakozás! Gyertek el Ti is, hogy együtt élhessük át, milyen „Nagylajosos” diáknak lenni!

További információkért és jegyekért forduljatok a szervező osztályhoz bizalommal!


MUZSIKAVALKÁD – A Kőszegi Vonósok komoly(talan) zenei koncertje

Kőszeg – Jurisics vár – április 1. szombat, 19:00

Szeretettel és nagy adag jókedvvel várjuk komoly(talan) zenét kedvelő közönségünket 2023. április 1-jén egy könnyed hangulatú, vidám hangversenyre, melyben – ahogy a koncert címe is mutatja – különböző zenei korok és műfajok keveredése játssza a főszerepet.

A szórakozás rutinos vonószene-hallgatók, a műfajjal éppen csak barátkozók, valamint kicsik és nagyok számára egyaránt garantált!

Közreműködnek:az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola kórusaKalmárné Asbóth Zsuzsanna – fagott, kakukkUkszta Erika – zongoraLamp Tamás – dobLamp Kornél – trombitaLamp Olivér – kereplőMayer József – nagybőgő

Az ingyenes eseményen való részvételhez regisztráció nem szükséges, meleg öltözet azonban igen – és ez nem tréfa!


RED ROCKETS | HALLUCINATORZ | DELIRIUM FALCON

Szombathely – Végállomás Klub – április 1. szombat, 19:30

Április 1-én, szombaton három tehetséges rockbanda veszi birtokba a Végállomást! A HallucinatorZ és a Delirium Falcon zenekarok első szombathelyi kirándulása lesz ez, a helyi erő Red Rockets zenekart pedig már nem kell bemutatni a szombathelyi közönségnek.

Belépő 2.000 Ft, kapunyitás fél 8-kor, kezdés pontban 8-kor!


Bolondos Dallamok

Szombathely – AFRI Cafe & Bar – április 1. szombat, 20:00

Neeem, ez nem áprilisi tréfa! Sokak kérésére április 1-jén is buli az Afriban! Bolondos Dallamok!A Bolondos dallamokat keveri: Dj.SzunyogAsztalfoglalás AJÁNLOTT: 0630 9594 441, vagy a Facebookon üzenetben!


Illegal Control pres. SanFranciscoBeat | Shabaam | Raul Young | Episode1 | Spinex

Szombathely – Romkert – április 1. szombat, 22:00

Április 1-jén újra összegyűlnek a környék techno arcai a Romkertben! Az Illegal Control szervezésében visszatér hozzánk a műfaj egyik legnagyobb hazai ásza, SANFRANCISCOBEAT. Rajta kívül velünk lesz még SHABAAM is, aki már szintén régi motoros a szcénában és visszajáró vendégük. Hogy még tovább színesítsék a felhozatalt, bemutatkozik egy ígéretes újgenerációs artist EPISODE1, aki Sam Paganini egyik személyes kedvence és a JAM kiadó oszlopos tagja. A srácok előtt az Illegal Control házigazdája, RAUL YOUNG alapozza meg a hangulatot, a line up pedig SPINEX hajnali játékával zárul majd.Korhatár: 16+

JEGYÁRAK:elővételben promotereinknél: 2500 Ft

helyszínen: 22:00 és 00:00 között 3000 Ft

00:00 után 3500 Ft

V.I.P.: 4500 Ft


April Fools’ Day

Szombathely – Maxxx Club – április 1. szombat, 22:00

Tarts velük szombaton is és bulizz egy őrült jót április elsején a Maxxxben! Ebben segít az esti italakciónk is: 4 db kamikaze shot csak 950 Ft! Maxxxold ki az estéd egy szinttel a város felett!

Belépő: 3000 Ft


BORSHA IN THE HOUSE

Szombathely – Palace Iron – április 1. szombat, 23:00

5 éve állandó rezidensük… Egy teljesen új szerepben mutatja meg magát… Önálló estéjén kedvenc zenéin keresztül kalauzol el minket a hazai és külföldi klubbok világába!BORSHA IN THE HOUSE

BELÉPŐ: 3000 Ft


CRAZY SEMPRE BULI!

Szombathely – Sempre Pasta & Pizza – április 1. szombat, 23:00

Nyissátok meg a szezont egy jó kis tavasz esti lazulással a Semprében! 1 este 2 DJ, és ezzel NEM tréfálnak!Startol – DJ. SZIDOLY
SET TIME: 23h – 01h majd követi – MR. SHABA
SET TIME: 01h – 04h


Hacuka közösségi vásár

Szombathely – Városi Vásárcsarnok – április 2. vasárnap, 7:30

Húsvét előtt egy héttel, április 2-án, vasárnap 7.30-tól 11.30-ig ismét hatalmas választékkal várja az érdeklődőket a Hacuka közösségi vásár a Szombathelyi Városi Vásárcsarnokban. A piac épületének Hunyadi út felőli kiscsarnoka ad otthont a rendezvénynek, ahol immár 40 árus kínál használt, de minőségi női- és férfiruhákat, gyerekruhákat, játékokat, könyveket, ékszereket, kiegészítőket, lakásdekorációs kellékeket és minden egyéb hasznos holmit a vásárlóknak.


Horgas Béla: A fabatkák kertje / matiné előadás

Szombathely – Mesebolt Bábszínház – április 2. vasárnap, 10:00Ajánlott korosztály: 4 éves kortólA Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadásaTervező: Trifusz PéterZene: Gyulai CsabaBábszínpadra írta és rendezte: Veres AndrásRendezőasszisztens: Kosznovszky MártonJátsszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor/Kovács Bálint, Lukács Gábor, Varga Bori

A mese helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De – mint oly sokszor – a külvilág megirigyli ezt a boldogságot. Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. De van egy kis bökkenő! Ezek a kincsek egyáltalán nem olyanok, amilyennek azt a két rablóhölgy elképzeli… Sok kaland, izgalom és nevetés során az is kiderül, hogy mit rejt a fabatkák kertje.


Hímes tojás lészen…

Szombathely – MMIK – április 2. vasárnap, 14:30 kézműves foglalkozások:
papírhajtogatás
tojásbatikolás
ajtó,- asztali díszekkirakodó vásár15.30 a Dr. Pesovár Ernő AMI szólótáncosainak előadása16.00 Ricsi bácsi játszóháza (énekes, táncos, játékos foglalkoztató)

A belépés díjtalan, a rendezvényt adományokkal lehet támogatni.


Dr. Szécsi Ágnes – Itt a tavasz

Ják – Ady Endre Művelődési Ház – április 2. vasárnap, 15:00

Dr. Szécsi Ágnes vidám képeivel köszönthetitek áprilisban a tavaszt. A kiállítás megnyitója 2023. április 2-án 15 órakor lesz.


Autizmus Világnapja

Szombathely – Fő tér – április 2. vasárnap, 18:00

A PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány szeretettel meghívja az Autizmus Világnapja alkalmából 2023. április 2-án megrendezendő SZOMBATHELYI AUTIZMUS VILÁGNAPI RENDEZVÉNYÉRE.

Program:18.00-tól Gyülekező a Sétához, kék lampionok kiosztása a Borostyánkő áruház előtt18.30-19.00 Kék séta: Király utca-Mártírok tere-Kőszegi utca-Fő tér19.00 Műsor, Beszédek
Beszédet mond Nemény András polgármester és Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány elnöke
A műsorban közreműködik Krizsán Zsuzsanna, Czirók Tamás és az Aranyhíd EGYMI alkalmi kórusa
Moderátor: Novák Edina19.30-tól nézzétek meg együtt, ahogy kékbe borul a Városháza

TARTS VELÜK ÉS VISELJ VALAMI KÉKET!


Vélemény, hozzászólás?