A karnevál jó alkalom a családi összejövetelekre, a barátok, ismerősök meghívására – kezdte mondandóját dr. Nemény András polgármester. Mint mondta, közelről látja, mennyi munkával jár a szervezés, köszönet mindenkinek, aki dolgozik a fesztiválért. Széles körű az összefogás, intézmények, önkéntesek, civilek és támogatók vesznek részt a partnerségben. Sok látogatót remélnek.

– Ha eljönnek és itt lesznek, segítik magát a várost. Hiszen a karnevál az önkormányzatnak pénzébe kerül, és nem nyereséges, de összvárosi szinten pedig nyereséget hoz – mondta el a polgármester.

A skanzen kivételével minden múzeum nyitva lesz a karnevál idején: tárlatvezetéseket tartanak a Schrammel-gyűjteményben, a Képtárban és a Smidt Múzeumban. Az Iseumban autentikus templomnyitó- és záró szertartásokat mutatnak be, meg lehet nézni, hogyan zajlott egy ókori esküvő, egy bírósági per, vízre bocsátják Isis hajóját, és a látogatók bejárhatják az OTP alatt feltárt római városrészletet is.
 
– Ami újdonság, a diadalmenethez kapcsolódó szakrális szertartás, a felvonulás után érdemes betérni az Iseumba. A másik dolog pedig egy pályázatunkhoz kapcsolódik, az őshonos gyümölcs- és növényfajták, ennek a skanzen a terepe, de szeretnénk megmutatni az Iseum fűszernövény- és gyümölcsöskertjében, mik azok a növények, amik 2000 éve is itt voltak, amivel az ételeiket fűszerezték – erről beszélt Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese.

Grünwald Stefánia a partnerintézmények és -szervezetek széles körét emelte ki. Csatlakozik a karneváli programokhoz a Szombathelyi Egyházmegye: csendesülős helyszínt rendeznek be a Püspöki Palota udvarán, nyitva lesz a Herzan-könyvtár, és a Székesegyház tornyaiba is fel lehet majd menni. A Folkudvar magyar népzenei és táncos programjait az Ungaresca szervezi. A Savaria mozi árkádsora alatt a misztikus keletre utazhatnak a látogatók, a Kilences kávézó udvarán civil szervezetek mutatkoznak be, és újra lesz Zsidó udvar – jön Péterfy Bori, Weiszer Alinda, Biró Eszter és zenekara, a gyerekeket játékokkal, foglalkozásokkal várják.

– Ilyenkor Szombathely szinte összes kulturális intézménye megmozdul, mindenki vállal egy kis szeletet a karneváli szervezésből, akár saját helyszínen, akár valamelyik helyszínhez csatlakozva, például idénm a könyvtárosok fognak a Gayer-parkban egy lombkorona-könyvtárat működtetni – Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Zrt. ügyvezetője.

Az Iseum előtt mobiltelefon-töltőállomást és fotófalat létesítenek karneváli hátterekkel. A Ferences rendházban ezúttal is lehet vért adni. A MÁV 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegy árából a karneválra érkezőknek, a Blaguss járatain pedig egy jeggyel korlátlanul lehet utazni a fesztivál ideje alatt. A belvárosi útlezárások augusztus 21-én kezdődnek. A karneváli költségvetés pontos számai még nem látszanak, több szolgáltatás duplájára, vagy annál is nagyobb mértékben drágult. 70 millió forintot ad az önkormányzat, ezt pályázati forrás, és mintegy 40 millió forint saját bevétel egészíti ki, a többi a támogatók hozzájárulása. Felsorolták az arany-ezüst és bronz fokozatú támogatókat. Egyikük, a Hungast Csoport nem csak több millió forinttal járul hozzá a karnevál sikeréhez, hanem a fellépők étkeztetését is biztosítja. Enyedi Csaba kommunikációs igazgató elmondta, szívesen csatlakoznak olyan partnerséghez, amely értékeken alapuló célokért dolgozik.