Kilenc helyszínen nyolcvan program Szombathelyen

A Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Schrammel gyűjtemény, az Iseum Savariense, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltára és a MÁV Igazgatóság mellett idén először a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is bekapcsolódik a rendezvénybe, önálló helyszínként, szigorú regisztráció után várja az érdeklődőket, akik két csoportban, akár rabszállító járműveken közelíthetik meg a város határában lévő fegyintézményt.
    Évek óta a Múzeumok éjszakájának egyik legközkedveltebb programja a régi levéltár épületében a volt vármegyei börtön pincéinek felkeresése, ennek érdekes – összevetésre alkalmas – kiegészítése lehet idén a modern büntetés-végrehajtási intézményben tett látogatás – mondta Sági Csaba alezredes, az intézet parancsnokhelyettese.
    Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a Múzeumok éjszakájának egyre nagyobb a sikere Szombathelyen, egyre többen élnek a múzeumok által felkínált lehetőségekkel, tekintik meg kedvezményesen a tárlatokat, hallgatnak meg előadásokat, pillantanak be gyűjteményekbe, vesznek részt különböző kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokon.
    Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége címmel az egykor híres ötvös családról nyílik kiállítás délután a Savaria Múzeum Kőtárának előterében, ezt követően egy a család történetét bemutató előadás is elhangzik. Ugyancsak a Savaria Múzeum elől indul a Képtár irányába tartó délutáni veteránautó-felvonulás. Este a Vasi Skanzenbe várják az érdeklődőket, ahol hagyományos esküvői szertartásokkal ismerkedhetnek, és tűzugrás is lesz.
    Sosztarits Ottó, az Iseum Savariense igazgató-helyettese elmondta: idén a víznek az Isis-kultuszban és az ókori Savaria életében betöltött szerepét állítják a középpontba, előadásokat hallhatnak a látogatók Savaria vízvezeték rendszeréről, valamint arról is, hogy miként mérték és fizetették a rómaiak a vízfogyasztást vízóra nélkül.
    Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója beszámolt arról, hogy idén Gulyáskommunizmus és tömegkultúra címmel hangzik majd el egy előadás, valamint az 1975-1983 között a Velemi Alkotótáborban készült művekről, főként textilekről és az azokból összeállított állandó kiállításról is hallhatnak majd az érdeklődők. Este a képtár kertjében Kopasz Tamás és Wahorn András képzőművészek improvizatív koncertjét hallhatja a közönség.
    Hollerné Mecséri Annamária a Smidt Múzeum intézményvezetője elmondta: idén megmutatják a látogatóknak, hogyan kell „kesztyűs kézzel” bánni a régi könyvekkel, egy előadásban történetek hangzanak el Petőfi Sándor életéből, de hallhatnak érdekességeket a költő kedvenc ételeiről, például az általa elnevezett „székelykáposztáról” is.
    Melega Miklós, a levéltár igazgatója az egykori Sylvester János Nyomda történetéről szóló kiállítást és tematikus előadást ajánlotta a közönség figyelmébe. Hozzátette, hogy idén sem marad el a volt vármegyei börtönben tett séta, lesz szabadulószoba, és az éj leple alatt a máskor zárt levéltári műhelyekbe is bebocsátást nyernek a látogatók.
    Bárdics Róbert, a MÁV területi igazgatóságának munkatársa elmondta: náluk régi vasúti eszközöket, valamint az igazgatóság udvarán kiállított gőzmozdonyt és vasúti kocsit tekinthetik meg az érdeklődők, valamint kisebb csoportokban egy korszerű üzemirányító központot is felkereshetnek.

Vélemény, hozzászólás?