Kevesebb és drágább is lehet a méz idén

Virágzik a facélia, ismertebb nevén mézontó fű Balogunyom határában. Ez a növény idén nagyon fontos lesz a méhészek számára, ugyanis az akác – ami a legkelendőbb, legértékesebb mézet adja – 90 százalékban elfagyott. A változékony tavaszi időjárás az egész országban gondot okozott a méhészeknek.

Mayer Rudolf, Országos Magyar Méhészeti egyesület szombathelyi szervezetének alelnöke elmondta,hogy a legfőbb jövedelemforrás, amit az akác biztosítja az sajnos az idei tavaszon teljes mértékben elfagyott. Az országban gyakorlatilag nincs akácméz, és miután az elmúlt évben is elfagyott az akácvirágzat és három éve is volt fagykár ezért idén katasztrofális méztermésre számítanak a méhészek.

A méhészek tavaly és idén is kaphattak válságkezelő támogatást az időjárás okozta károk miatt az Európai Uniótól és hazai forrásokból. Ezek az összegek idén már megérkeztek, de az agráriumtól további segítségre számít az ágazat.


A magyar méztermelés egy közepes vagy jó évbe 20 és 25 000 tonna méz körül van, hát jelen pillanatba ha a hazai fogyasztás az 7 és 10.000 tonna között van alapesetben. Ha nincsenek rossz évek, akkor a hazai méhészeti ágazatot az export jellemzi a legfontosabb export piacaink az Olaszország, Franciaország és Németország illetve nagyon kedvelik a japánok a facélia mézet, mézontó fűnek a mézét , és oda is van kiszállítás, a többi az egy kisebb tétel. Tehát azt gondolom, hogyha növekedne a hazai mézfogyasztást picit sikerülne növelni. Az lenne a legjobb, ha azt a jó minőségű kitűnő magyar mézet itthon elfogyasztanánk.

Vásárlásnál figyelni kell a méz eredetére, ugyanis egyre gyakoribb a piacokon a hamisítvány. A boltokban 1000 és 5000 ft között változik az egyes mézfajták kilónkénti ára. Legjobb, ha közvetlenül a termelőtől szerezzük be a mézet, erre egyre több lehetőség adódik a szombathelyi termelői piacokon.  

Szombathely Fő terén is megtalálhatóak a méhek a levendulákon, hársfákon. Akár 5 kilométeres körzetben is képesek beporozni a környéken lévő virágokat. Most a legaktívabbak, később, a nappalok rövidülésével kevesebb lehetőségük marad a virágpor begyűjtésére. Mivel egyedszámuk egyre csökken, kulcsfontosságú, hogy óvjuk a méheket: segíthetjük őket ún. méhlegelőkkel, és minél változatosabb virágokkal beültetett kertekkel.

Vélemény, hozzászólás?