SZOMBATHELY – A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének kiemelt feladata a katonai ejtőernyős hagyományok ápolása. Ennek részeként avattak vasárnap emléktáblát a Szombathelyi repülőtéren. A szervezet elnöksége nevében Boda József- nyugállományú vezérőrnagy, aranykoszorús ejtőernyős tiszt -köszöntötte a megjelenteket.

Mint mondta, az első magyar katona, aki önként hajtott végre ejtőernyős ugrást, Poppe Kornél százados volt, aki 1918. január 16-án egy tüzérségi megfigyelőballonból, az 1. világháború olaszországi frontszakaszán. A továbbiakban a magyar ejtőernyőzés történetének rövid ismertetőjét adta. Ma Szolnokon, Debrecenben és Kecskeméten vannak ejtőernyős katonai alakulatok, mondta. Vasárnap Szolnokról érkezett helikopter ejtőernyősökkel a szombathelyi reptérre.

A két nap alatt a reptérre kilátogatók földi és légi programokban is részt vehettek. Géptípusokkal ismerkedhettek; a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör korabeli egyenruhát viselő tagjai jóvoltából pedig hatástalanított fegyvereket, lövegtorony-imitációt, hatástalanított 2. világháborús aknavetőt is láthattak.