Elindult a 177.hajózási szezon

A Szent Miklós hajó Siófokról Balatonfüredre közlekedett idén először.  Az idei szezon megnyitóján a Siófoki férfikar és a Balatonfüredi néptáncosok nyitották meg a Balatonfüredi hajóállomáson.  

Dr. Bóka István – Balatonfüred polgármestere – beszédében megemlékezett arról, hogy Széchenyi István indította el a balatoni hajózást 1846 szeptemberében, és rá egy évre már kilenc kikötővel menetrendi hajózás is üzemelt.  

Dr. Lengyel Róbert -Siófok polgármestere – arról beszélt, hogy a tavalyi aggodalma ellenére pozitív értéket zárt, mint a város, mint a hajózási társaság is. Idénre pedig optimista, mivel kiváló turisztikai látogatottsági számok voltak a 2022-es szezonban.  

Fotó: Sz.Csaba

Veigl Gábor – BAHART Igazgató- elmondta, hogy elvégezték a hajókon a szükséges éves karbantartási munkálatokat. A flotta még idén, ha a vízszint megengedi kettőkatamaránnal és kettő komppal fog bővülni, amit 2021-én megkötött szerződés révén jött létre. A Komáromi hajógyárban ezek a hajók már el is készültek és csak a szállításra és az összeszerelésre várnak. A kompok a Szántód-rév és Tihany-rév közt, a katamaránok a Siófok-Balatonfüred-Tihany háromszögben fognak közlekedni. Az igazgató azt is hozzátette, hogy csekély mértékben emelni kellet a jegyárakat, de ez nem az inflációhoz igazodó. Az esős idő ellenére sokan kihasználták az első ingyenes járatot a tavon.  

Fotó: Sz.Csaba